“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

13 March 2013

Roti Bakar @ Roti Naik


Resepi ini memang favourite Mama. Kebetulan hari tu ada lebihan yis di rumah (sebenarnya beli 2 paket dan tak pernah guna langsung). Kata Mama, resepi ini dipelajari daripada kawan lamanya yang pernah bekerja sebagai tukang masak istana di Pekan. Resepi nostalgia ini memang terkenal terutama dalam kalangan penduduk Pekan.
 
Kata Mama lagi, sukatan bahan-bahan hanya mengikut sesedap hati. Yelah...dia dah pakar. Kalau macam saya, jika tiada sukatan tepat, alamat nak lingkuplah makanan tu hehehe. Tapi saya berjaya dapatkan resepi yang mempunyai sukatan menerusi laman web Pejabat Daerah Pekan.
 
 Bahan-bahan
  • 1kg tepung gandum3 biji telur – diambil kuning sahaja
  • 375g gula halus
  • 5g serbuk ibu roti
  • 225g marjerin
  • 75g minyak sapi
  • Mentega untuk disapu ke atas roti
  • 2½ cawan air
 Cara memasak
  • Larutkan serbuk ibu roti dalam air. Kacau dan biarkan sebentar.
  • Pukul gula halus bersama kuning telur sehingga sebati. Kemudian masukkan marjerin dan minyak sapi sedikit demi sedikit. Pukul sehingga rata. Gaulkan tepung ke dalam aduan dan tambahkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga sebati. Adunan dibahagi tiga. Uli dan lambung setinggi 1/2m adunan tersebut sebanyak 100 kali bagi setiap adunan.
  • Setelah siap, satukan ketiga-tiga adunan tadi. Perap selama satu jam di tempat yang tidak berangin tetapi panas sehingga adunan naik.
  • Setelah itu, bulatkan adunan tadi setiap sebesar telur ayam dan aturkan ke dalam loyang. Jangan terlalu rapat kerana adunan tersebut akan naik lagi. Letakkan adunan tadi di tempat yang berangin tetapi panas untuk beberapa jam supaya adunan dapat naik lagi.
  • Bakar roti pada suhu ketuhar 150° F. Sapukan sedikit mentega di atas roti sejurus dikeluarkan dari ketuhar.
Adunan dipotong mengikut saiz roti yang dikehendaki
 
Mama sedang menguli doh (saya pasti rindukan gambar ini satu hari nanti)

Doh ditaburi bijan dan sedia untuk dibakar


Masih panas...baru dikeluar dari oven


Roti nampak enak setelah disapu minyak sapi. Mengiurkan...


Roti bakar ini sedap dimakan panas-panas bersama air teh O. Sesuai dijadikan hidangan minum petang. Rasanya boleh dipelbagaikan. Selain menggunakan kismis campuran, anda boleh mencuba dengan hirisan badam, kurma atau aprikot kering. Ia boleh dimakan terus. Sekiranya mahukan kelainan, sapukan sedikit krimer manis atau kaya sebagai penyedap rasa. Memang enak!