Sewaktu bercuti ke Terengganu, saya memang merancang nak makan nasi dagang. Melalui blogger, saya terpanggil untuk mencuba nasi dagang Kak Pah di no.30 kedai makan Pantai Batu Burok. Sewaktu saya pergi, memang ramai orang yang beratur walaupun pada
ketika itu, jam menghampiri pukul 10 pagi. Tiba giliran orang di depan
saya, tuan punya kedai (saya percaya dialah Kak Pah) meminta kami semua
duduk dulu kerana lauk baru sedang dimasak. Saya mengangguk tetapi terus berdiri kerana
beranggap jika saya duduk, orang lain akan beratur di tempat saya.
"Duduk
dulu mek...lagi 15 menet baru masok. Lenguh kaki tuh berdiri tercacan
depang nih..."
Saya pun duduk. Segan pula
bila berdiri sorang-sorang. Saya jeling pada siDia. Dia buat muka
selamba. Oklah tu...maknanya siDia masih sanggup menunggu.
Tidak
lama kemudian, Kak Pah melambai ke arah kami. Saya pesan nasi dagang
dan siDia mau nasi lemak. Makanan kami ditemani dengan air teh panas
untuk saya dan nescafe panas untuk siDia.
Jam baru 10.30 pagi tetapi semua makanan dah habis |
Nasi lemak sambal tumis ikan tongkol dan nasi dagang gulai ikan tongkol...perfect couple! |
Bagi saya, kedua-dua masakan sedap. Nasi lemaknya lembut dan tidak terlalu berlemak. Hidangan sisi juga lengkap. Cuma sambalnya tumisnya manis. Begitu juga dengan kuah gulai. Tetapi bagi orang Terengganu itu biasa. Memang masakan mereka lebih manis. Saya orang Pahang masih boleh terima. Tetapi siDia orang Utara, lain citarasa. Sekadar boleh makan.
Apapun saya puas hati sebab dapat ke gerai ini. Cubaan pertama. Lain kali boleh cuba di tempat lain pula.
No comments:
Post a Comment