“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

8 February 2012

Sosej jumbo Kuala Perlis

Hajat nak keluar berjalan-jalan berdua-duaan akhirnya tertunai pada cuti hujung minggu baru ni. Kebetulan P.Pinang cuti 4 hari iaitu Maulidur Rasul & Thaipusm. Sebenarnya dah beberapa minggu siDia merancang nak membawa saya berjalan-jalan. Lagipun sejak kahwin, masih belum ada kesempatan nak meronda. Keluar sekadar makan-makan atau membeli barang dapur tu adalah. Oleh kerana bulan Februari ini bulan yang istimewa buat kami, (kami pertama kali berkenalan & bertunang dalam bulan ini) siDia tetap mahu menzahirkan hajatnya untuk membawa saya keluar bersama.

Memandangkan cuti kali ini juga masih ada jemputan kenduri kahwin yang wajib hadir, maka kami cuma ada 2 hari untuk bersama. SiDia ajak pergi ke Cameron. Tetapi masa terlalu singkat. Tambahan pula saya tak suka berjalan sehari sebelum hari bekerja. Nanti badan letih dan terpaksa pula memandu dalam keadaan mengantuk untuk ke pejabat. Justeru pada hari Ahad, siDia membawa saya ke favourite spot kami berdua, Kuala Perlis.

Jika anda ingin ke Kuala Perlis dari selatan, anda perlu mengambil simpang kanan. Begitu juga jika anda dari Lebuhraya Bukit Kayu Hitam. Kedua-dua jalan ini akan membawa anda ke persisiran laut yang mengadap ke Pulau Langkawi. Di hujung jalan, jika anda pilih ke kanan, jalan itu akan membawa anda ke jeti K.Perlis, Terminal Bas K. Perlis dan gerai ikan bakar.  Saya nak mencadangkan agar anda pilih simpang kiri dan go straight don't belok-belok.

Dari awal simpang jalan, anda akan bertemu gerai-gerai kecil di tepi jalan yang menjual pelbagai makanan popular utara seperti laksa Perlis, bihun sup dan cendol. Di sepanjang jalan ini juga anda akan bertemu perusahaan membuat belacan segar. Jika anda datang di sebelah petang, kelihatan juga penduduk tempatan menjual mentaram atau kepah di situ. 

Kira-kira 5km dari simpang tadi, anda akan nampak deretan khemah MADA di suatu kawasan lapang sebelah kiri. Untuk makluman, sebelum ini ramai peniaga menjual di sini. Saya pun tidak pasti apa puncanya kenapa kini mereka berkurangan.

Ok, bila anda berjumpa deretan gerai ini, sila berhenti di kawasan lapang berhampiran.  Mungkin gerai-gerai ini nampak biasa tetapi kali ini saya nak perkenalkan kepada anda apa yang menarik minat kami berdua untuk datang ke sini setiap kali melalui K. Perlis. Sosej bakar bersaiz jumbo XXL.

Besar & sedapSosej ayam pulut kegemaran siDia
Maaf kerana saya tidak paparkan jenis-jenis sosej yang dijual. Kamera tertinggal dalam kereta. Ini pun sempat saya snap setelah kami mula beredar. Sebenarnya terdapat aneka sosej bakar yang ada di sini. Sosej ayam pulut (1st choice), perisa tomyam, berempah, cheese, berlada, ayam lada, sosej ikan dan macam-macam lagi. Kebanyakannya merupakan produk buatan sendiri. Ada juga produk lain yang dibeli siap seperti crab stick. Makanan sampingan lain yang turut dijual ialah jagung bakar, apam balik dan aneka bebola.

Harganya? Selain saiz sosej yang besar harga setiap cucuk ialah RM1. Sukar nak percaya bukan? Ya...harga RM1 masih relevan di sini untuk makanan seperti itu. Justeru, jika masih belum ke sini, cubalah datang dan rasai sendiri makanan ini.  Bukan sahaja dewasa seperti kami yang seronok menikmatinya malahan saya pasti kanak-kanak juga teruja nak makan sosej ini. Datang ya...

No comments: