“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

8 April 2013

Minggu kelam-kabut

Minggu lepas memang minggu yang meletihkan. Macam-macam perkara berlaku. Perkara yang tidak dijangka dan perkara yang memang dah diduga. Tetapi bukanlah perkara yang tak elok didengar. Semuanya ok-ok aje.
 
Alhamdulillah...Allah kurniakan "rezeki terbaik" untuk saya dan siDia. Setelah setahun lebih berkahwin, kami berdua bakal menjadi mama & ayah (dah confirm siap-siap nak panggil apa). Setelah lewat 2 minggu, saya sebenarnya dah buat UPT sendiri. Memang naik 2 line. Cuma tak berani nak seronok awal-awal. Takut juga apa-apa tak elok berlaku. Maklumlah hal-hal macam ni banyak taboo.
 
Masuk 2 bulan lebih, saya buat keputusan untuk sahkan di klinik. Pada mulanya saya ke Klinik Kesihatan Bedong.  Lepas buat ujian, kena jumpa MA. Lepas jumpa MA, jumpa pula MD. Tetapi tak boleh buka Buku Merah kat situ kerana kediaman kami luar kawasan. Separuh hari habis masa di situ sesia aje. Kami dikehendaki berurusan di Klinik Kesihatan Sungai Lalang. Maka bermulalah episod kelam-kabut.

Pemeriksaan awal telah mengesan BP saya tinggi. Saya diminta untuk membuat daily check-up selama seminggu. Kata missi, BP yang tinggi boleh menyebabkan masalah pada kandungan. Yang lebih merbahaya lagi ia boleh menyebabkan eklampsia iaitu sejenis penyakit sawan.

Setelah dua tiga hari check-up, tiba-tiba pada pagi sabtu lepas, BP saya tiba-tiba jadi 150/110. Entah apa punya sebab la boleh naik mendadak macam tu. Kali kedua missi cuba, jadi 150/90. So, dia kata saya kena admit wad serta-merta. Kena masuk hospital. Sebab dia tak berani nak lepaskan saya balik. Dalam diam, saya tahan rasa nervous. Seumur hidup ini memang tak pernah admit wad. Panik pun ada. Saya telefon siDia minta siapkan apa yang patut dan bagitahu saya kena masuk hospital.

Yang harunya, siap kena naik ambulan ke hospital sebab klinik tak benarkan pergi sendiri. Sampai jiran depan rumah datang bertanya kenapa ambulan mai rumah. Huhu...pecah rekod sehhhh! Tiba di hospital, saya diminta duduk atas kerusi roda. Dari kaunter pendaftaran ke wad kecemasan sehinggalah ke wad sakit puan, saya disorong. Malu ada, syok pun ada...sambil senyum sorang-sorang.

Alhamdulillah...saya hanya tinggal semalam di hospital. Doktor minta saya berehat sahaja. Memandangkan BP saya ada tindak balas positif, maka saya dibenarkan keluar pada esok harinya. Doktor Fazliaton buat scan baby dan kata beliau semuanya ok. Dia tunjuk kedudukan baby, cuba kenal pasti sekiranya ada ketulan asing dalam rahim dan Alhamdulillah...tiada masalah.

Dikesempatan ini, saya merasa bersyukur dan berterima kasih kerana Allah lindungi saya sepanjang berada di hospital. Doktor dan nurse yang menguruskan saya semuanya bercakap dengan nada mesra dan sangat membantu. Makanan pun sedap. Adik-adik nurse pelatih pun sporting. Siap melepak kat katil saya sehingga habis syif sambil bercerita (tentang cinta). Sehingga rasa seronok pula tidur semalaman di situ...kwa kwa...

Ending story, doktor beri saya MC enam hari. Saya turut dibekalkan beberapa ubat. Temujanji seterusnya ialah 2 minggu akan datang. Walaupun cuti, saya tetap diminta pergi ke klinik untuk monitor BP dan urin selang sehari. Biasalah rasanya semua ibu mengandung yang bermasalah macam saya kena buat rutin sebegitu. Saya tiada bantahan. Asalkan saya dan kandungan sihat, cukuplah.

So, sempena minggu kelam-kabut berakhir, saya dah sediakan ticker baru seperti yang di bawah tu. Buat ibu-ibu baru seperti saya, semoga kita semua sihat dan dilindungi Allah sentiasa...Amin.