“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

26 June 2013

Bunyi brek menjerit

Saya memang tak arif pasal kereta. Sebab itu setiap kali ada masalah, saya akan rujuk ke bengkel. Itupun mengikut kepada tahap kewangan semasa. Takut juga bila dibiarkan lama-lama, rosak yang sedikit akan menjadi besar. Time tu, garu kepala la jawabnya.
 
Bab kereta saya berbunyi tatkali brake ditekan memang dah lama. Sejak saya ada di Penang. Maksudnya lebih setahun yang lalu. Tak tahu apa yang tak kena. Saya cuba tukar brake pad. Ingatkan kut brake pad tu dah lama. Tapi lepas tukar pun masih berbunyi kritttttttttt...! Hishhh...stress sungguh! Tapi saya buat tak tahu jelah. Time brake memang malu kat orang keliling. Bunyi jeritan tu bergema menyakitkan telinga.
 
Bila tayar mula berbunyi seperti bergeser terutama semasa membelok, siDia kata mesti ada yang tak kena dengan bearing. Rupanya tayar dah haus sebelah. Sebab itu tayar berbunyi. Memang betul. Bunyi bergeser itu hilang setelah bearing ditukar. Tapi bunyi menjerit itu tetap ada.
 
Bulan lepas tergerak hati nak buat alignment tayar. Memang dah lama tak buat. Bawa keta pun dah jadi gelong. Terpikir juga pasal alignment ke punca bunyi. Pomen tukar camber. Katanya camber dah bengkok.
 
Alhamdulillah...memang itu punca asalnya. Selepas ditukar, bunyi menjerit tu semakin berkurangan. Ada juga saya terjumpa di blog yang memaklumkan masalah yang sama dan selesai selepas camber ditukar.
 
Kebetulan ada rezeki lebih, baru-baru ini saya hadiahkan kereta dengan sepasang tayar yang baru. Silverstone Atlantis V7. Buat di sebuah kedai servis di Sungai Lalang. Harga asal RM200/sebiji. Tapi lepas buat tokey tu explain panjang berjela dan saya yang bertanya tanpa henti, dia bagilah diskaun RM185 siap pasang. Paling kurang dah dia kata.
 
Selepas guna tayar baru ni, bunyi menjerit tu hanya muncul sekali-sekala. Mungkin brake pad dah dapat keserasian dengan camber tu. Ditambah pula dapat tayar baru. Jadi jika kereta anda juga mengalami perkara yang sama, cuba check camber jika brake pad sudah ditukar. Masalah bunyi menjerit itu mungkin hanya melibatkan 3 perkara ini sahaja.

3 comments:

Anonymous said...

tq for info..... nice sharing...really appreciate it..

FaZa said...

your welcome...sekadar berkongsi apa yang pernah dialami

airtawar tawarair said...

Good sharing