“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

16 June 2013

Cinta Pantai Merdeka

Hujung minggu baru-baru ini saya ke Pantai Merdeka. Ini bukan kali pertama untuk menyatakan bahawa saya akan jatuh cinta pada tempat itu. Sebelum ini pernah datang beberapa kali. Juga bersama keluarga.
 
Kali ini ke situ adalah disebabkan menghadiri program tempat kerja. Saya berpeluang untuk bermalam di Merdeka Beach Resort yang baru sahaja mengalami pertukaran pengurusan. Walaupun masih banyak kekurangan kemudahan penginapan, namun perubahan dapat dilihat dari segi suasana persekitaran yang baru.
 
Kami menginap di family room yang lokasinya betul-betul menghadap ke laut. Untuk makluman, lokasi penginapan resort ini dipisahkan dari kawasan awam. Justeru, tiada gangguan bunyi bising. Di sebelah malam pula hanya bunyi serangga dari hutan berhampiran yang berkumandang. Sesiapa yang berminat memancing atau menjala udang, tempat ini sesuai sekali untuk hobi itu. Jangan bimbang jika cuaca gelap. Resort ini terang-benderang pada waktu malam. Cahaya lampu neon cerah memagari sepanjang laluan pejalan kaki. Sungguh menyenangkan!
 
Panorama petang

Gunung Jerai dari kejauhan
Menjadi kelaziman hujung minggu di Pantai Merdeka penuh dengan pengunjung. Bagi saya itu perkara biasa. Namun ada sesuatu yang saya baru tahu dan ingin berkongsi dengan anda. Buat pertama kalinya, saya dan siDia cuba menikmati makanan di foodcourt. Kebiasaannya kami hanya membeli makanan ringan seperti keropok lekor atau rojak buah yang dijual di gerai yang berderet-deret di situ. Kebetulan petang itu perut terasa lapar minta diisi.
 
Kami pilih gerai ini
Rupa-rupanya tak sangka sungguh di Pantai Merdeka ini popular dengan ABC special. Rata-rata pelanggan yang makan di situ memilih ABC sebagai pemanis mulut. Apa yang istimewanya? Nah...lihat ini.
 
ABC Cornetto (saiz jumbo) RM5

Sedap ABC tu. Cuma lebih mantop sekiranya ada kacang tabur di atasnya. Aksesorinya mengandungi barli, sagu berwarna, cincau, jagung, kacang dan buah kabung.
 
Ada lagi satu nak beritahu. Nah...ini dia!
 
Nasi goreng udang telur dadar RM11
Untuk pengetahuan anda, ada 2 ekor udangbersaiz XXXL yang diletakkan . Rasa nasi gorengnya ala-ala nasi goreng cina tapi pedas. Memang kenyang perut jika dihabiskan sepinggan. ABC dan nasi goreng ini siDia yang pilih. Saya makan char kueteow. Rasanya boleh tahan tapi tiada kuchai. Hanya diperisakan oleh udang dan taugeh. Sungguh saya tak rekomen.

Kurenggg...
So, jika anda tiada apa-apa rancangan hujung minggu ini, cubalah menghala ke Pantai Merdeka. Rasa sendiri kemanisan ABC dan kelazatan nasi goreng udang. Marbeles!!

 
 

No comments: