“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

2 May 2012

Berandam bertunang

Selalunya inilah perkara pertama yang menarik perhatian B2B memulakan persiapan sebagai mempelai. Rata-rata sekarang ni mudah untuk mendapatkan khidmat make-up dan andaman. Selalunya ia didatangkan dalam satu pakej oleh mak andam iaitu termasuk pakaian lelaki perempuan, perhiasan, pelamin, hiasan meja pengantin dan lain-lain. Saya nak bercerita tentang pakej yang saya ambil. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu B2B di sekitar kawasan Pekan/Kuantan/Chini dan Muadzam. 

Semasa bertunang, saya memang pulun survey dalam internet. Maklumlah saya di Pulau Pinang, majlis di Pahang. Pening kepala juga nak memilih walaupun berderet-deret iklan dalam website saya temui. Setiap iklan, saya pastikan ada hasil kerja mereka dipaparkan. Supaya kita boleh nilaikan cara mereka mengandam. Bila dah lihat, terfikir pula adakah hasil yang sama akan berlaku pada kita. Dalam kerisauan, saya cuba hubungi beberapa butik pengantin untuk mendapat maklumat lanjut.

Majlis bertunang

Awalnya saya telah membuat temujanji dengan sebuah butik yang agak popular di FB dan Fotopages. Butik tersebut beroperasi di Kompleks Teruntum. Pemiliknya saya kenal  (dia tak kenal saya) kerana kami pernah satu sekolah. Kakak saya juga mengenali ibunya kerana pernah tinggal di kawasan berhampiran. Atas dasar itu dan setelah melihat hasil solekannya yang cantik, saya memilih untuk disolek di butik beliau. Harga yang dikenakan ialah RM150. Bagi saya itu memang harga patut memandangkan hasil kerjanya yang boleh dipuji. Melalui telefon, saya buat booking dan bayar RM50 sebagai deposit.

Awal pagi lagi saya sudah bertolak ke Kuantan. Perjalanan mengambil masa hampir sejam. Temujanji saya dengannya pukul 10 tetapi saya sampai awal takut kelewatan.  Setelah menunggu di butiknya hampir 15 minit, saya dimaklumkan oleh pembantunya bahawa mereka tidak cukup jurusolek pada hari tersebut dan saya akan dibantu oleh rakannya dari butik berdekatan. Saya terkejut tetapi masih bersabar kerana tidak mahu diganggu emosi. Namun kejutan lain pula berlaku apabila saya diminta membayar RM130 sebagai baki bayaran. Seiingat saya, pemiliknya memaklumkan bayaran adalah RM150. Berlaku sedikit pertengkaran. Namun apabila mengenangkan majlis akan berlangsung beberapa jam lagi, maka saya beralah dan terus membayarnya. Dalam hati hanya Allah yang tahu betapa geramnya. Mungkin ini adalah dugaan...hati memujuk.

Seorang wanita datang ke butik tersebut meminta saya mengikutnya untuk disolek. Kedainya agak kebelakang dan tidak mempunyai banyak aksesori untuk digelar sebagai butik. Wanita itu memperkenalkan dirinya sebagai Kak Ujie. Syukur kepada Allah kerana hasil kerjanya juga bagus. Perasaan yang mendongkol pada awalnya bertukar gembira apabila selesai disolek. 

Wajah sebaik selesai disolek.
Dalam pakaian bertunang
Terima kasih Kak Ujie atas hasil kerja yang sangat memuaskan. Saya sangat mengesyorkan beliau kepada B2B yang masih mencari-cari jurusolek idaman. Anda boleh menemui Kak Ujie di facebook beliau iaitu Ujie Ariffin. Jadilah rakannya dan anda dapat lihat banyak gambar-gambar hasil solekan beliau. Sebagai tambahan, suami Kak Ujie adalah jurugambar. Justeru anda tidak perlu lagi pening kepala untuk mencari pakej fotografi. Mereka boleh uruskan.

Benar seperti iklan sabun tu..."yang mahal tidak semestinya bagus...yang bagus tidak semestinya mahal". Saya nak tambah sedikit, "yang popular tidak semestinya bagus". Renung-renungkan...
 

2 comments:

Anonymous said...

Cantik sangat........

FaZa said...

Alhamdulillah...terima kasih