“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

20 November 2012

Tahniah Mohamad Arif Izzuddin!

Sebagai mak saudara, saya tumpang gembira apabila anak Jamie berjaya mendapat 4A1B dalam UPSR yang diumumkan semalam. Mungkin keputusan itu taklah seberapa berbanding mereka yang dapat 5A. Tetapi bagi saya yang memerhatikan perkembangan anak ini dalam pelajarannya, itu adalah satu kejayaan yang amat membanggakan kerana buat julung kalinya, inilah kali pertama Arif dapat 4A dalam peperiksaan sekolah.
 
Saya cuma mendengar khabar gembira ini melalui telefon. Tetapi saya dapat membayangkan wajah gembira Jamie dan Abang Mod sebagai ibubapa yang menantikan detik gembira ini dengan penuh cemas. Memang berbaloi usaha Jamie yang bersengkang mata dan menahan sabar membimbing Arif dalam pelajaran. Tidak cukup tuisyen berbayar, Jamie turut mengajar Arif di rumah. Itu tidak termasuk leteran, nasihat dan, peringatan yang sentiasa disumbatkan ke dalam telinga Arif. Maklumlah...budak lelaki bukan mudah makan nasihat. Tambahan pula sedang membesar melangkah alam remaja. Setiap kata Mamanya, ada saja yang disanggah.
 
Hari pertama sekolah sebagai pengawas
Senyuman nakal...
Dah mula pandai nak bergaya
Saya agak, sejak malam tadi Jamie dan Arif sudah boleh tidur lena. Debaran keputusan telah berakhir. Dengar-dengar semalam mereka sekeluarga makan KFC meraikan kejayaan. Cara typical keluarga kami. Untunglah si anak. Dapat keluarga yang prihatin dan berkemampuan.
 
Sudah pasti di luar sana suasana begitu dialami oleh ramai keluarga. Kejayaan sebenar bukan terletak kepada berapa A yang diperolehi. Tetapi bergantung kepada usaha, masa dan doa yang dicurahkan oleh seluruh ahli keluarga. Selain itu, nasib turut menjadi tempias. Kepada pelajar yang kurang bernasib baik, saya doakan kalian berjaya di masa akan datang. Jangan jadikan kegagalan hari ini sebagai penamat usaha. Jadikanlah ia sebagai permulaan satu kejayaan.
 
Kepada Mohamad Arif, ketahuilah keluarga sentiasa menyokongmu. Sentiasa sayang dan doakan yang terbaik buatmu. Semoga Arif menjadi insan cemerlang yang beriman dan berguna kepada agama, keluarga dan negara, amin.
 
 

No comments: