“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

14 October 2012

Kebun mini belakang rumah

Inilah kebun saya.


Tidaklah seluas mana
Pokok kari, kuchai, lada, , cekur manis, limau purut dan limau kasturi.

Saya mula bercucuk tanam ni sudah lama. Sebelum pergi ke Pulau Pinang. Tetapi masa tu, tidak dapat tumpukan sepenuh perhatian kerana hanya pulang pada hujung minggu. Pokok-pokok seakan hidup segan mati tak mahu. Sekarang, bila dah menetap di sini sepenuh masa, saya boleh uruskan kembali kebun mini ini.
 
Pokok kunyit yang kurang sihat
Walaupun bersaiz mini, tetapi sumbernya memadai untuk hidangan kami berdua. Bukan ramai pun nak makan. Saja untuk suka-suka. Sejak Mama ada, dialah yang rajin tengok-tengokkan. Pantang ada biji sayur atau buah, pasti disimpan untuk dijadikan benih.
 
Pokok cekur dan anak pokok laici king. Sebelah tu pokok selasih.
 
Di kebun mini ini jugalah tempat favourite siDia. Kadang-kadang senyap-senyap dia duduk bersendirian di sini sambil membaja pokok, menyembur racun atau 'meracun' diri sendiri (smoking) hehehe....
 
Pada masa akan datang, saya akan buat entry untuk kebun mini ini. Banyak yang saya nak kongsikan dengan anda. Mungkin hobi saya ini, juga menjadi hobi anda.

No comments: