“YA ALLAH, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA PERASAAN SEÐiH ÐAN ÐUKACiTA, AKU BERLINÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA LEMAH ÐAN MALAS, AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BAHKiL ÐAN PENAKUT ÐAN AKU BERLiNÐUNG KEPAÐAMU ÐARiPAÐA BEBAN HUTANG ÐAN TEKANAN PERASAAN.”“YA ALLAH, BUKAKANLAH UNTUKKU PiNTU-PiNTU KEBAiKAN, PiNTU-PiNTU KESELAMATAN, PiNTU-PiNTU KESiHATAN, PiNTU-PiNTU KENiKMATAN, PiNTU-PiNTU KEBERKATAN, PiNTU-PiNTU KEKUATAN, PiNTU-PiNTU CiNTA SEJATi, PiNTU-PiNTU KASiH SAYANG, PiNTU-PiNTU REZEKi, PiNTU-PiNTU iLMU, PiNTU-PiNTU KEAMPUNAN ÐAN PiNTU-PiNTU SYURGA, YA ALLAH YANG MAHA PENGASiH LAGi MAHA PENYAYANG.”

23 October 2012

Masak lemak kuning jantung pisang

SiDia dalam proses membersihkan kebun dan membawa pulang dua biji jantung pisang ke rumah. Mama dengan segera mendapat idea nak masak apa. Saya? Idea makan je...hehe. Bukan sengaja menyusahkan Mama, tetapi sepanjang dia tinggal bersama memang saya tidak sekat seleranya. Biarlah dia makan apa yang teringin tanpa skip makan ubat. Sekiranya berlaku apa-apa, tidaklah rasa terkilan di hati.
 
Ok, seperti tajuk entry, lauk peneman makan nasi tengahari ialah masak lemak kuning jantung pisang. Resepinya mudah saja.
 
 
Bahan-bahan
2 biji jantung pisang
RM2 santan (1/2 biji kelapa kot)
1 batang serai
5 biji cili padi
1cm kunyit hidup
1 biji buah keras
sedikit ikan bilis
garam ikut rasa
 
Cara memasak
Jantung pisang perlu dibuang kulit merahnya sehingga tinggal kulit putih kekuningan. Kemudian, potong empat dan direbus sekejap (5-10 minit). Sementara itu tumbuk cili padi bersama buah keras dan kunyit hingga lumat. Kemudian tumbuk kasar ikan bilis dan serai dalam lesung yang sama. Resepi ini memang tidak gunakan bawang so tak perlu letakkan. Bila jantung pisang dah lembut, hiris melintang agak-agak lebar 1cm. Setelah selesai, masukkan kembali ke dalam periuk dan isikan santan. Kemudian, masukkan bahan yang telah ditumbuk dan barulah dinyalakan api dapur.
 
Gunakan api sederhana dan kacau sekali-sekala untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bila kuah dah menggelegak, boleh la dipadamkan api dan siap dihidang.
 
Nota: Kalau ikut cara Mama, jantung pisang juga sedap dibuat masak lemak putih. Caranya juga sama cuma cili padi digantikan dengan lada hitam. Nak sedap lagi ditambah dengan isi ikan bakar atau ikan rebus. Mantopp!
 
Selingan: Mama bergambar dengan anak buah saya
 

No comments: